Mine favoritt-hageblogger

Spede tegn til liv hos frøsådd lewisia og overvintret svart hundekjeks

Fra Anne i Hagen Vår fikk jeg i fjor noen frø fra svart hundekjeks, som jeg høstsådde og satte i krukke utendørs. De rakk å spire før vinteren kom, noe som gjorde meg pessimistisk mhp muligheten for at de kunne klare å komme tilbake med ny spiring til våren. Men idag oppdaget jeg at det er tegn til liv på nytt. Utrolig!

Like overraskende og underlig er det med de frøådde lewisiaene, som etter såing i februar skulle settes ut i kulda i 6-8 uker. Dette blir det aldri noe av, tenkte jeg. Men så ser jeg at det jaggu kommer opp noen små raringer i den potta også. Livet, altså!

IMG_4866IMG_4865

Velt ikke frøposer over spirebenken

Georginer er fine greier, enten de kommer fra knoll eller fra frø. I spireboden står det nå noen spede frøsådde georgineplanter og gror for harde livet. Nå er de hjertekjærende fragile , men jeg vet de kommer til å bli fantastiske når de gror til. Det er som alltid mirakuløst det hele, og meningen med en gartner er vel primært å bidra til å tilrettelegge for gode vektvilkår for de skjøre små.

Her i huset er imidlertid plantenes spirefase sterkt utfordret av den stedlige hobbygartnerens herostratisk berømte klønethet og motoriske klumsethet. Forrige helg veltet jeg således i vanvare et helt beger med peonvalmuefrø fra egen avling over georginespirene mine. Jeg føyset der og da fadesen av som ubetydelig, og tenkte kanskje ikke det gjorde noe. Det gjorde det. ‘Noe’ hadde, som man ser på bildet nedenfor, i løpet av en uke vokst opp til å bli en ren jungel av valmuespirer. Urinnvånerne, georgineplantene, ser nærmest klaustrofobiske og paniske ut der de står. I morgen skal jeg trå til med ljåen og rydde opp etter meg. Så får vi se hvor presis jeg klarer å rydde, og hvor mange georginespirer som går med i samme slengen. Det er all grunn for georginespirene til å frykte det verste.

IMG_4859

Butte fine planter av primula fra frø

Som med mennesker er det liksom noen planter som er robuste og tette og livsglade helt fra starten av, mens andre gror fram i skjelvende fryktsomhet fra de første gang ser dagens lys. Av de spirene jeg har drevet fram i spireboden framstår primula-plantene som noe av det mest staute og fornøyde. Første gang jeg sår disse i år, og klarer vi å bringe disse helt fram til blomstring (jeg selger ikke skinnet før bjørnen er skutt, her, som man ser, man har da erfaring etterhvert) blir det nok flere år med primula.

IMG_4860

Det grønnes i spireboden

IMG_4705

Spireboden befolkes

Mine tapre frø-fortropper blodbeger og primula har stått til spiring under plast i god varme i vinduskarmen i omlag 3 uker nå. Idag besluttet jeg at de hadde kommet langt nok til at de kunne settes i spireboden der det er kjøligere og lys hele døgnet. Det er en mrkedag hvert år når planteboden kan ryddes for rot og skrot og spirene flytter inn. De ser litt forhutlede og aleine ut der de står og prøver å trykke seg sammen, men fatt mot: om ikke lenge blir det mer enn folksomt der inne. Mitt råd til dere er å nyte plassen og stillheten mens dere har den.
Nå i kveldingsa har noen nye frø blitt sådd og plassert der det har blitt ledig i vinduskarmen: løvemunn, rosekattost, sitronmelisse og verbascum er i farta!
IMG_4477

Primula-spiring i vinduskarmen

image

Sådd idag: Primula, lewisia, tyrihjelm og blodbeger

Iår har jeg satset på noen frøsorter som for meg er litt nye. Blodbeger er er kjent og kjær sommerplante som Rigmor i Krepsemors hage har skaffet meg frø til i to sesonger hvor jeg selv ikke fikk frø fra egne planter (aner ikke hvorfor det av og til ikke blir noe av, bra noen kan dette bedre enn meg!). Den tidligste av frøene i sesongen, og viktig markør for at våren er i gang her på Kuretoppen.

Primula er ny for som såplante for meg, og kanskje er jeg allerede litt sent ute her. Her kommer lenker til de to typene primula jeg har sådd idag: Primula Vulgaris :https://en.wikipedia.org/wiki/Primula_vulgaris
og Primula malacoldes: http://www.plantsrescue.com/tag/primula-malacoides/

Lewisia har jeg hatt stor glede av som vårblomstrende plante med flashy lekre farger i drivhuset så tidlig at bare påskeliljene, ranunkler og perleblomster har matchet den. Dessverre eter rådyra lewisia som smågodt, og dermed har det vært vanskelig å plante dem ut når temperaturen har gjort det utrivelig varmt for lewisia inne i drivhuset. Lewisia fra frø er første gang for meg. Den skal først såes og spires fram i 4 uker inenndørs, så skal den stå kaldt en stund, leser jeg meg til å pakken. Hver sin smak!

Tyrihjelm har jeg aldri hatt her før, og den gleder jeg meg til å bli kjent med. Den er sådd og satt rett ut i kulda på terrassen idag, under en snudd krukke med hull i. Den skal visst helst ha snødekke, men siste ukes varmegrader har skapt vårstemning og bar bakke over hele hagen.
Her er lenke til mer om Tyrihjelm: https://no.wikipedia.org/wiki/Tyrihjelm

IMG_4331

Planen for frøsåing 2016

Jeg vet ikke om det kan merkes av andre, men her i gården er gleden over at plante- og hagesesongen i gang igjen nesten ikke til å styre!
Juhuuu! Bodbeger, primula og andre vakringer, still dere pent i kø, here we go!

Plantenavn Såes
Blodbeger jan
Erteblomst ‘Melody Mix’ jan-mai
Lewisia cotyledon ‘Regnbuen’ jan
Primula malacoldes ‘Beuty mix’ jan-mar
Primula Vulgaris mix ‘Pioneer’ jan-febr
Aconitum napellus ‘Newry Blue’ Tyrihjelm febr-mar
Anthirrum majus ‘Tetra Mix’ febr-mar
Anthirrum ‘Maryland Orange’ febr-mar
Chili ‘Hungarian Hot Wax’ febr-apr
Cosmos ‘Sensation’ Pyntekorg febr-apr
Dahlia variabilis ‘Mardi Gras’ febr-apr
Impatiens ‘Accent mix’ Flittiglise febr-apr
Nicotinia ‘Perfume deep Purple’ febr-apr
Nicotinia ‘Perfume Mix’ febr-apr
Paprika ‘Rainbow mix’ febr-apr
Petunia ‘Wave Deep Purple’ febr-apr
Sitronmelisse febr-apr
Verbascum phoniceum Violetta febr-juli
Californiavalmue ‘Thai Silk Mix’ mar-mai
Erteblomst ‘Fragrant Skies’ mar-apr
Erteblomst ‘Nigella Ebony and Ivory’ mar-juni
Hengeblomkarse ‘Dayglow Mix’ mar-mai
Lobularia ‘Ester Bonnet’ Alyssum mar-apr
Prydgress ‘Bunny Tails’ mar-mai
Pulsatilla grandis mar-sept
Tomat ‘Crimson Crush’ mar-mai
Anethum graveolens Dill apr-mai
Kornblomst villblomst mai-juni
Sommersar ‘satureja hortensis’ mai-juni

2016-sesongens plantefrø i hus!

O, store lykke! Idag kom både blodbegerfrø fra rause Rigmors hage, og en haug med bestilte frø fra Grønt Fokus/ Zimtrade. Tross minus 11 på gradestokken ute steg hagegleden til flere pluss her på Kuretoppen!
fro2016

Frøsesongen 2016 startet!

Jippi!!! Frøsesongen 2016 er åpnet, med bestilling på en drøss med spennende nye planter som jeg ikke har prøvd før. Iår blir det mindre petunia, den kjenner jeg liksom for godt og vil heller blande inn noe mer nytt. Blant annet håper jeg at jeg med denne planen får til  enda mer duftende hage her til sommeren enn tidligere sesonger. Og så har jeg selvfølgelig tatt med noen gode gamle travere, som blomsterert, nicotinia og cosmos.  Hagen hviler, men om ikke lenge er det på’n igjen!   Æ GLÆR MÆ!!!!

HENGEBLOMKARSE ‘Dayglow Mix.’
ANTIRRHINUM majus mix. LØVEMUNN
KORNBLOMST
BLOMSTERERT ‘Fragrant Skies’ DUFTENDE!
IMPATIENS ‘Accent mix.’
NICOTIANA F1 hyb. ‘Perfume mix.’
COSMOS ‘Sensation Mix.’ – TILBUD
NICOTIANA Duftende ‘Perfume Deep Purple’ F1 hyb.
DILL
SITRONMELISSE
SOMMERSAR
ACONITUM napellus ‘Newry Blue’ – Tyrihjelm
GRESS ‘Bunny Tails’
LEWISIA cotyledon ‘Regenbogen’
VERBASCUM phoeniceum ‘Violetta’ – Kongslys
PRIMULA malacoides ‘Beauty Mix.’
DUFTENDE BLOMSTERERT ‘Melody Mix’
LOBULARIA ’Ester Bonnet’ (Alyssum) – TILBUD!
PRIMULA ‘Pioneer’ F1
CALIFORNIA VALMUE ’Thai Silk Mix.’ – NYHET 2016!
PETUNIA ’Wave Deep Purple’ F1 – NYHET 2016!
PULSATILLA vulgaris grandis – NYHET 2016!
DAHLIA SOMMERGEORGINE ‘Mardi Gras Mix.’ – NYHET 2016!
PAPRIKA ‘Reinbow Mix.’ – NYHET 2016!
TOMAT ‘Crimson Crush’ F1 Hyb. – NYHET 2016!
ANTIRRHINUM ’Maryland Orange’ – NYHET 2016!
NIGELLA ’Ebony and Ivory’ – NYHET 2016!
UNGARSK CHILI PEPPER ’Hot Wax’

Total 1310,00