Mine favoritt-hageblogger
|
Denne edderkoppen ble sist observert i tilsvarende situasjon, dvs fortærende et bytteinsekt, på en vortemelk. Dengang var predatoren nesten ikke mulig å oppdage pga kamuflasjefargen, og jeg tenkte at jøssameg, stakkars flue, denne fella kunne selv den beste gått i. Samme kan ikke sies her. Makan til vakre kontrastfarger skal man vel lete lenge etter, og scenen gikk til alt overmål for seg på toppen av en svaiende allium. Hvordan en bie, så velutstyrt som vel de er med øyne i alle retninger, klarte å overse denne neongule jegeren, overgår min fatteevne. Mysteriet vil etter all sannsynlighet forbli uløst. Jeg tror aldri denne bien blir tilgjengelig for intervju.

På fotojakt i morgensol ble jeg opptatt av den vakre fargen på vortemelk-planten. Nærfotoet avslørte imidlertid skikkelig stygge scener som utspant seg mellom en resignert bie og dens ubønnhørlige møte med skjebnen i form av en kamuflasjefarget og sulten edderkopp. Naiv som jeg er trodde jeg først dette var et avansert favntak (man ser så mye rart her i insektleiren, som jeg bla. viste i forrige bloggpost). Blåser man bildet opp i macro ser man derimot at bien er i ferd med å bli fortært levende av sin sitrusfargede og åtteøyde makker.
Jeg har tidligere uttrykt skepsis til macrofotografering i insektverden – man blir nervøs av mindre og jeg får for min egen del nattlige mareritt om å befinne seg i en slags moderne Jurassic Park.
 
Høk over høk her midt i påskeliljeidyllen: Flue fanges av edderkopp som jags av større edderkopp. Av hensyn til nervøse sjeler har jeg valgt å ikke vise bildet i forstørret format. Det er mer enn ille nok som det er.

Forrige helg oppdaget vi åmer på epletreet. Denne helga økte forekomsten av alskens kryp eksponentielt, og en haug kryp vrimler nå omkring på Kuretoppen: edderkopper (de yngler i taket på drivhuset, bla.), maur *(de på bildet hadde overvintret under en snudd krukke og hadde betydelige motforestillinger mot å bli tømt ut da jeg snudde krukka tilbake på plass i dag), snegler (de fleste er fortsatt små og hvite, men her ser man også sesongens første skogsnegl), og til og med en liten snok (død denne på bildet her, riktignok, men den har sikkert slekt og venner i nærheten). Når man tar med det forbaskede rådyret som egentlig er her hele tiden, er det vel nå snart bare flåtten av de, hva skal vi si, mer aversive eksistensene i hagen som ikke har vist seg enda. Den kommer nok!
   
 Flue på klokke
 Bie (?) på gelenderet
 Humle på hvit ridderspore
 Humle på søyleblomst
 Flue på prestekrage
 Zinnia med eddderkopp
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
|
Nyeste kommentarer