Mine favoritt-hageblogger

Selvsådd Lewisia treg i oppstarten

Først skulle frøene stå ute i frost og kulde i flere uker. Så skulle den stå i skygge og komme seg mens vårsola varmet. De stakkars spirene av Lewisia så passe pjuske ut etter denne spesialbehandlingen, og jeg hadde personlig mistet troen på hele prosjektet. Men så begynte de liksom å ta seg opp likevel, og her forleden var plantene blitt såpass staute st jeg syntes jeg kunne omplanter dem og gi dem en siste sjanse. Lewisia er prinsipielt en vakker plante, så nå får vi se. Jeg forholder meg høflig avventende.
image

Flere fine stauder i flor nå: Rosekattost, svinerot, takløk og nellik

IMG_6197

IMG_6198

Svinerot

IMG_6202

 

 

 

IMG_6224

Vårplante i freshe farger: Lewisia

IMG_5573

Sedum, sedum

IMG_4907

Sådd idag: Primula, lewisia, tyrihjelm og blodbeger

Iår har jeg satset på noen frøsorter som for meg er litt nye. Blodbeger er er kjent og kjær sommerplante som Rigmor i Krepsemors hage har skaffet meg frø til i to sesonger hvor jeg selv ikke fikk frø fra egne planter (aner ikke hvorfor det av og til ikke blir noe av, bra noen kan dette bedre enn meg!). Den tidligste av frøene i sesongen, og viktig markør for at våren er i gang her på Kuretoppen.

Primula er ny for som såplante for meg, og kanskje er jeg allerede litt sent ute her. Her kommer lenker til de to typene primula jeg har sådd idag: Primula Vulgaris :https://en.wikipedia.org/wiki/Primula_vulgaris
og Primula malacoldes: http://www.plantsrescue.com/tag/primula-malacoides/

Lewisia har jeg hatt stor glede av som vårblomstrende plante med flashy lekre farger i drivhuset så tidlig at bare påskeliljene, ranunkler og perleblomster har matchet den. Dessverre eter rådyra lewisia som smågodt, og dermed har det vært vanskelig å plante dem ut når temperaturen har gjort det utrivelig varmt for lewisia inne i drivhuset. Lewisia fra frø er første gang for meg. Den skal først såes og spires fram i 4 uker inenndørs, så skal den stå kaldt en stund, leser jeg meg til å pakken. Hver sin smak!

Tyrihjelm har jeg aldri hatt her før, og den gleder jeg meg til å bli kjent med. Den er sådd og satt rett ut i kulda på terrassen idag, under en snudd krukke med hull i. Den skal visst helst ha snødekke, men siste ukes varmegrader har skapt vårstemning og bar bakke over hele hagen.
Her er lenke til mer om Tyrihjelm: https://no.wikipedia.org/wiki/Tyrihjelm

IMG_4331

Lekre farger – og litt skvalderkål

Jeg tror denne vakre knallfargeputen er en saxifraga, men det er muligens feil husket. Det som er helt sikkert, er imidlertid at det er iblandet andre selvsådde plnter som bla. akeleie. Og så den obligatoriske skvalderkålen, da, naturligvis. Jeg følger samme prinsipp ute som inne: det skal være så rent at det er sunt og så skittent at det er trivelig. Jeg elsker den unnskyldningen for egen latskap!

Som alltid når fargene er kommet nydelig fram og bildet er særlig velplassert, er fotografen ikke meg, men min kanonfotografmann Paco.
WP_20150521_19_18_24_Pro

Bergenia angrepet fra to flanker: rådyr og maur

Den drunker ei som henges skal, heter det. Feil! Denne bergeniaen fikk først alle blomstene oppspist av våre forbistrede, allstedsnærværende rådyr. Så kom maurene og suttet i seg sevjen fra den kappede stilken. Sistnevnte er til og med så frekk at han får seg til å stille seg på bakbeina og true den utvilsomme hageeier idet hun nærmer seg for å inspisere ramponeringen.
P1090233

Bergenia våkner av vinterdvalen

Gutter, gutter, gutter! Våkn opp! Det er vår i sikte! Avantgardisten i den ellers vintersnorkende bergenialeiren blåser sommernreveljen.
P1080987

Takløk titter mot sør

koordinert takløk

Mer filtarve

filtarve3