Mine favoritt-hageblogger

Sommerfuglflørt på sommergeorgine

Så henførte var disse to høstlige svermerne at de totalt overså den nærgående kameralinsa. Jeg syns liksom jeg kunne høre dem dåre og skryte og blafre forlokkende med vingene. Jeg ble helt blid, jeg også, av denne våryre stemningen i høsthagen, og tuslet etterhvert nynnende videre: ‘Girls do it, bees do it – even educated flees do it, dum-di-dum-di-dum-di-di-di-di…’
sommerfugl

Kul klatrer med ukjent navn (identifisert som ‘Spansk flagg’)

Denne artige planten er kommet av en samling klatreplante-frø jeg kjøpte i vår. Aner ikke hva den heter, men fin er den.

Siste: Fra Villrose har jeg fått identifisert denne planten. Det er en Spansk flagg, eller ipomea lobata. Takk for hjelpen, Villrose!
Her er mer om Ipomea lobata: https://www.sarahraven.com/flowers/seeds/annuals/ipomoea_lobata_mina_lobata.htm

drivhus

Fine primula: malacoides og vulgaris ‘Pioneer’

Som novise i primula-dyrking må jeg si at disse plantene har jeg likt veldig godt å holde på med. Jeg har egentlig ikke vært noen interessert i primula som ferdigplante i butikk, jeg syns de har vært kjedelige og dessuten vanskelige å få til å overleve særlig lenge i potte innendørs. Men med sitt friske bladverk fra første stund, og med flotte farger og stadig ny blomstring ved plassering i bedet, og til alt overmål ikke bespist av rådyr, hva mer kan man forlange? Malacoides er den vakreste, der hadde jeg kjøpt en mix-variant som har levert rosa og lillarøde blomster. Mer til neste år!
IMG_6899

IMG_6901

To lyssøkere som har klart seg, og to som foretrekker å bli i skyggen

– Plantet ikke jeg en primula her i nordbedet i vår? Jovisst, der er du jaggumeg, i fin form dypt nedi mørket under bronseblad og hosta!
– Sto det ikke en klematis her under epletreet? Jovisst, der er du jaggumeg, har klart å kjempe deg forbi overhengende eplegrener og finne fram til lyset i toppen av trekrona!

Det var de to lyssøkerne. Så kan jeg legge til at jeg i løpet av siste 30-døgn har påtruffet en liten mus langs grunnmuren og en stor stålorm i drivhuset, og i motsetning til de ovenfor nevnte plantene virket begge  disse to usedvanlig lite interessert i å bli oppdaget og forstyrret i sine lyssky aktiviteter.

IMG_6904 IMG_6905

Georginesommer, og en neve nicotinia

I terrassebedet foran drivhuset er det nå høysommer og full guffe på alle blomstersorter. Årgangsgeorginer overvintret og plantet med knoll, sommergeorginer sådd fra frø og omhyggelig bevoktet mot diverse snegleangrep tidlig i sesongen, samt et fint dryss av nicotinia som jeg liksom syns jeg bør så hvert år.
IMG_6801 IMG_6799 IMG_6800 IMG_6802 IMG_6803

Freshe selvsådde Impatiens ‘Accent mix’

De har brukt litt tid på å komme i matchvekt, disse flittiglisene som ble sådd fra frø i vår. Jeg har tålmodig hatt dem plassert i skyggen, vannet rimelig og ellers latt humla suse (når det gjelder akkurat dette. ELLERS har det jo vært endel å ta seg til både i hagen og andre steder). Nå er de imidlertid skikkelig flotte! Disse, og smellvakre primula malacoides, blir det garantert i frøpakkene neste sesong også.
IMG_6866
IMG_6796

Hengepelargonia i solnedgang

En helt ordinær hengepelargonia er dette, men bestukket med rikelige porsjoner blomstergjødning og stæsjet opp med lavt, varmt kveldssollys blir den nydelig!
IMG_6730

Humleattraktive sommergeorginer

Helt enig med dere, humler og andre summere (dessverre er også sneglene helt på linje her): sommergeorginer er fine greier!
IMG_6713
image

Staselig hverdagsplante: rosekattost

Alle som ser denne flotte rosekattosten som jeg sådde fra frø i våres spør om det er en stokkrose. Neida, dette er en aldeles hverdaglslig rosekattost, som sår seg selv etterhvert og dukker opp i alle bed. Men riktig staselig er den. Humler og bier elsker den, den tåler en støyt både av vind og tørke, sneglene er uinteressert og til alt overmål har den den store fordel framfor den adelige fettern stokkrosa at denne her gidder ikke rådyra engang snuse på! Forbilledlig!
imageimage

Kledelig bilde: Senetti med matchende bie

Hagen på Kuretoppen var for et par uker siden åsted for en session i macrofotografering mellom Paco og hans kompis Begardo (Vegard, på spansk). Utstyrt med det siste innen teknologiske framskritt på objektiv, kamera-og blitz-siden vrimlet de omkring til glede for den stolte hobbygartneren og til bryderi for Kuretoppens hypertravle og summende eksistenser av alle slag. Sjelden har det vært knipset så kreativt, ivrig, kompetent og vakkert her som denne dagen. Vinneren av den knivskarpe konkurransen kanonfotografene imellom var Begardo, med dette  fulltrefferbildet av den vakre Senetti-planten og en bie som stakk innom for syns skyld.

vegard

Foto: Vegard Hansen