Mine favoritt-hageblogger

Uglepåske

Denne påsken har stått i uglens tegn her på Kuretoppen, etter at vi oppdaget at det sensasjonelt, etter 6 år som hus-okkupert av ekornparet Nøtte og Liten, hadde flyttet inn et kattuglepar i den nennsomt tilnekrede uglekassen. Det har blitt litt av en besettelse å skulle få øye på vår nye nabo. Ugleparet, på sin side, har tydeligvis ingen ønske om noen rendezvous med oss. Stort sett har vi måttet nøye oss med å stirre på kassen der den henger tilsynelatende tom og ubebodd, og dessuten lese alt vi kommer over om kattugler.

Vi visste jo akkurat ingenting om denslags før vi nå har fått dem i vår umiddelbare nærhet, så det og har vært litt av en verden å sette seg inn i. Vi har forstått det slik at kattugla er en av de tidligste rugerne, med mulighet for egglegging allerede i februar. De er natttaktive, med et respektinngytende syn og ditto hørsel. Hunnen ligger på eggene, mens hannen jakter smågnagere som han kommer til henne med i tussmørket. Hunnen forlater bare reiret for kortere toalettbesøk og hvis hun blir forstyrret. På dagen ligger hun i kassen mens han sitter i toppen av et tre i nærheten. Vi har speidet og speidet og speidet uten noengang å få øye på ham. Men her i morges så vi at den 5-6 kråker samlet seg om å herje og bråke over et tre i nærheten av kassen, og vi har grunn til å tro at de hadde oppdaget uglehannen og forlystet seg med å mobbe den.

Jeg mener vi skal ha noen poeng for tålmodighet i ugletilnærming. Hver kveld har vi benket oss til i vinduet som vender mot uglekassen og stirret i timevis i håp om å se ugleparet forlate eller komme til kassen. Ikke sjelden har vi hørt det ule i tretoppene, og et par ganger har vi sett en skygge av hunnen som forlater reiret akkurat idet det har blitt for mørkt til egentlig å se noe som helst. Bare to ganger har vi klart å se dem skikkelig, og det har vært med en lyskaster rettet mot kassen i bekmørket. Det er helt magisk – de flyr uten en lyd og er inne og ute på rappen. Stort sett er det intet nytt fra uglefronten,  slik man ser på bildet nedenfor.P1090156

1 kommentar tilUglepåske

  • Anne, hagen vår

    Spennende. Man kan bli helt opphengt i sånne naboer. Har aldri sett en ugle bare hørt dem. God kveld!

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>