Mine favoritt-hageblogger

Pergola-prosjektet, fase 3: modul-montering med komplikasjoner

Etter en hviledag igår, der jeg forgjeves ventet på at malingen skulle tørke (sånn går det altså når man med fullt overlegg legger oljemaling på utørket impregnert trevirke), gikk pergolaprosjektets fase 3 av stabelen idag (fase 1 kan du lese om her, fase 2 a) finner du her, Fase 2 b) kan du se her). Man sløver ikke bort ferien her på Kuretoppen.

Utstyrt med plantegning (bilde 1 nedenfor) hastig skissert opp over cappucchinoen på terrassen og deretter bokstavelig talt tatt av vinden (bilde 2 nedenfor) samt en moderat interessert, men meget lojal og handy ektemann (bilde 3),  ble selve bærekonstruksjonen til pergolaen kappet og montert (bilde 4).

Diskusjonen går nå hett mellom Bestiller og Utfører (vi kjører naturligvis New Public Management her) om hvordan de tre hovedmodulene videre skal sammenstilles. Og hvordan stabilisere konstruksjonen? Skal vi bruke skråstilte støttebjelker av tre, eller et uttall metalldingser av typen hjørnejern, hva blir penest, hva blir sikrest, hva blir best? Og ikke minst; hva er raskest? Jeg mener, må vi vente en hel søndag på at mandag skal komme bare for å få kjøpt vinkeljern når man kan lage en shortcut av kapptre som gjør samme nytten? Jeg kan opplyse at Utfører vant akkurat denne kampen, så i morgen blir det Byggmakker og innkjøp av vinkeljern og andre dingser.

Et annet viktig spørsmål kom også opp i ordskiftet, kanskje litt i seneste laget, vil noen si: hvor skal pergolaen stå? Jeg har allerede 4 ulike alternativer, som det er umulig å avgjøre endelig før jeg har sett det. Handymannen påpekte at hele greia kommer til å veie MASSE når den er ferdig. Han la til at det ihvertfall ikke er han som skal drasse rundt på den turkise, uhåndterlige doningen på en kupert tomt mens hobbylandskapsarkitekten fornemmer seg fram til hvor det blir stiligst. Spørsmålet om plassering har forøvrig ikke bare estetiske implikasjoner, det kom opp nå fordi det har konsekvenser for siste fase, nemlig hvordan pergolaen skal forankres til Moder Jord.

Dette er en skikkelig nøtt. Her på Kuretoppen er det litt jord og mye berg. Hadde det vært omvendt, hadde mye vært enklere. Men det er det ikke, og da er  jordanker (krever ca. 60 cm jordsmonn) uaktuelt, og stolpesko med sementering i fjell (krever helst enten jordsmonn eller åpent berg) kinkig og sølete.  Jeg vet ikke hva vi ender opp med, bortsett fra at det ikke blir uten kraftige meningsutvekslinger og ekteskapelige påkjenninger.

Saken vil bli oppdatert.

IMG_6818

Bilde 1: Plantegning

IMG_6823

Bilde 2: Plantegningen tatt av vinden

IMG_6821

Bilde 3: Moderat interessert, men lojal og meget handy ektemann

IMG_6824

Bilde 4: Sidemodulene på pergolaen ferdig montert.

2 kommentarer tilPergola-prosjektet, fase 3: modul-montering med komplikasjoner

  • Anne

    Hei Trine!
    Kjempefin farge, men det er kanskje ikke det viktigste akkurat nå.

    • trinewa

      Hei, Anne! JA, jeg er veldig fornøyd med den. Den er imidlertid litt – hva skal man kalle det – krevende, den er ikke helt beskjeden, så jeg strever litt med hvor det passer å plassere byggverket. Jobber med saka! Hils Gro, og kos dere med den vakre Hagen Vår! Trine

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>