Mine favoritt-hageblogger

Flere spor i snøen…

Det var mange spor i snøen i hagen i morges. Her har jeg knipset ett nede ved mitt vintersovende japanske vannspeil. Dette er så vidt jeg kan skjønne et musespor, og som man ser tyder det på at rodenten på sin vei gjennom hageinstallasjonen min har sett sitt snitt til å ta en power-nap innunder en veltet krukke. Fordyper man seg imidlertid litt mer omkring narrativen her, så er det, sett i sammenheng med forrige bloggpost , kanskje ikke helt borti natta å forestille seg følgende alternative handlingsforløp:

Scene: tidlig morgen, under foringsautomaten for meiser. Skogmusa Roger sitter i meditativ ro og spiser solsikkefrø som har havnet på bakken av skjødesløse kjøttmeiser med upolerte bordmanerer. Inn fra høyre: Katten Benny på jakt-trening. Umiddelbart, brått ut til venstre og i ly av nærmeste blomsterkrukke: exit Roger.

Kuretoppen Reality-TV med happy ending.

IMG_4426

Målrettede kattespor

Uten flik av nølen eller tvil har naboens katt Benny på morgenkvisten vandret sin faste rute gjennom hagen og ned til foringsautomaten for meiser. Maten hjemme er det ikke noe å si på. Men det er noe med å holde jaktinstinktet ved like, det forstår vi godt. If you don’t use it, you loose it.
IMG_4423IMG_4424

Pus prøver seg som narcissist

Foto: Francisco Ramos
pus3

Pus på post

Nabokatten ‘Pus’ har sansen for foringsutomaten vår. Eller, rettere sagt, han har sansen for miljøet og enda mer presist faunaen omkring foringsautomaten. Vi har selv sett at det er musehull overalt der maten drysser, og i tillegg kommer all verdens pippiper og ekorn dit for å hamstre på fast basis. Pus har følgelig lagt inn en fast rekognoseringsrute til foringsautomaten vår som han tar flere gangen hver dag, ofte i krypende jegerstilling, om ikke annet enn for å se tøff ut. Nå motarbeides han både i dette med et barskt image og ryktet som skarpladd jeger i og med utviklingen av en betydelig vom som er basert på tørrfor og en bedagelig livsanskuelse. Farlig blir Pus dermed neppe for noen, men jeg må likevel innrømme at jeg skvatt litt da jeg oppdaget disse stirrende øynene idet jeg var på vei til drivhuset for å sette på frostvakten (det er meldt fare for null grader på morgenkvisten i morgen). Vi utvekslet et avmålt men høflig nikk til hverandre og fortsatte med vårt.
P1040940

Tørrfor nå igjen: Skuffet pus håpet på påskeegg

skuffet

Benny jaktpus inntar standplass under fugleautomaten

P1030925_1

P1030918_1

P1030922_1

Risikabelt overnattingkrypinn

P1030903
Igår oppdaget Paco at noen meiser brukte en lufteluke i kledningen på uteboden som overnattingssted. Det er egentlig ikke så overraskende – for et par år siden ble det ruget ut flere fine bokfingunger i samme åpning.

Uheldigvis er det ikke bare Paco som har fersket overnattingskrypinnet til  fuglene.  På berget rett under åpningen er det massevis av kattespor. Det skal et skikkelig kattesprang til for å ta de bevingede i flukten, og heldigvis for fuglene er alle nabokattene velvoksne og i relativt godt hold, for å si det mildt. Ville ikke overraske meg om det har vært med i vurderingen da meisene blinket seg ut stedet.

Spor i natten

Når man lever i skogkanten er man aldri alene. Snarere tvert imot; en uendelig strøm av eksistenser  mener seg berettiget til å være på eiendommen hele tiden. De er ofte diskrete i sitt nærvær, men nysnø er et utmerket medium for å kartlegge sporene deres. Her ser man siste natts tråkk etter hhv pippipper, katter, ekorn og rådyr.  Når man tar den samlede effekten av alle  disse fastboende samt banken der vi har huslånet så kan man fundere på i hvilken grad man reelt sett er huseier her på Kuretoppen. Ut fra flere perspektiv er vi vel mer leietakere med ansvar for hagestell og snømåking.

Rådyrspåor, på vei til juleneket

Rådyrspåor, på vei til juleneket

 

Populært julenek

Populært julenek

Rådyrspor. Her har de vært og gnaflet i seg fra juleneket

Rådyrspor. Her har de vært og gnaflet i seg fra juleneket

Ekornet bruker stubbe som hopprampe

Ekornet bruker stubbe som hopprampe

Målrettede kattespor

Målrettede kattespor

Flere målrettede kattespor

Flere målrettede kattespor

Kattespor uten flik av tvil

Kattespor uten flik av tvil

Fingeravtrykk av pus

Fingeravtrykk av pus

Pus vil ha mat

Katten ‘Pus’ har fersket at det vi er ferieavløsere for pusekattmating. Som lokal stålkatt er han naturligvis høyt hevet over alle tobente, og han kan vanligvis ikke tenke seg å inngå i noen passiar med oss. Imidlertid syns han vi er trege i jobbutførelsen, og her i ettermiddag tok åpenbart sulten overhånd. Dilemmaet var å be oss se til å rappe oss med kattematen uten å åpne for noen direkte kommunikasjon. Han løste det ved å plassere seg liksom tilfeldig utenfor vår åpne utgangsdør og samtidig som han passet på å stirre åndsfraværende ut i løse lufta da vi kom og oppdaget ham. Jeg kan love at det ble mat på Pus idag også.
Foto: Francisco Ramos
Pus vil inn

Etter fire års naboskap beærer nabokatten Pus oss med et besøk

Katter har vi ikke så mye erfaring med, hverken Paco eller jeg. Men etter endel helger der vi i naboens fravær har vært nede og matet deres to sofatigre, Pus og Benny, har vi fått skikkelig sansen. Det har naturligvis ikke vært gjensidig. Begge kattene har behandlet oss med den skepsis og distanse som tilkommer folk som kommer og går igjen på den måten. De få gangene vi har sett Pus eller Benny her hos oss har vært når de har brukt fugleautomatene våre som utgangspunkt for ymse (mislykkede) jaktanslag på spurv.

Stor var derfor overraskelsen da vi i ettermiddag på terrassen plutselig følte oss observert, og oppdaget at selveste Pus satt midt i singelgangen og stirret på oss med det vi oppfattet som et vennlig, eller (for ikke å dra det for langt) ihvertfall litt forekommende blikk. Paco skjønte at her gjaldt det å smi mens jernet var varmt. Han spratt inn på kjøkkenet og hentet noe godis vi hadde igjen etter middag. Pus betraktet ham kort og nådig, spiste så opp maten og gikk hjem igjen. Arrogant som pokker. Og det verste er at vi satt igjen og følte oss beæret.
pus