Mine favoritt-hageblogger

Ekte plommegodt: plomme i madeira

Det har blitt mye plommer på plommetreet vårt i år. Jeg mener: MYE plommer! Jeg holder husmorfanen høyt og har iherdig laget så mye plommemarmelade i langpanne at det kokte over i ovnen, røykla hele Kuretoppen i flere timer og karboniserte stekovnen, trolig irreversibelt. Så har jeg laget plomme i portvin, dette uten drama av noe slag og noe skikkelig godis for søtmomser som meg.

Men etter min mening er det ‘plomme i maderia’ som tar prisen. Latterlig enkelt å lage: jeg deler plommene i to og tar ut steinen (har fått skikkelig dreisen på det etterhvert, det er jo en vanvittig jobb, der gjelder det å ha lydbok på øret og sitte på et vepsefritt sted). Så stapper jeg plommene ned i syltetøyglass opp til bremmen. Så lager jeg en herlig ov-søt smete etter oppskrift fra NRK Mat:, der en hovedingrediensen er madeira, som jeg heller i glassene til det når kanten, og setter lokket på. Så skal de stå kjølig og vendes et par-tre ganger i løpet av noen dager. Hittil har jeg for å være ærlig egentlig bare smakt på selve smeten, men den var divine. Når plommene får trukket til seg dette godteriet her er jeg ikke i tvil om at det skulle gå an å spise seg skikkelig dritings på dette her!

IMG_7649
IMG_7650
IMG_7651
IMG_7652

Tid for å lete fram gode plommeoppskrifter

Nå er plommetreet så tungt av plommeklaser at jeg håper det klarer å bære vekta til de er modne. I går tok jeg en første plukkerunde for å lette litt på børa til det flotte tuntreet vårt. 3 kilo var klare til videreforedling. Jeg fant to oppskrifter som jeg fulgte; en med plommemarmelade som jeg har brukt før: Like mengder plommer og sukker kokes i langpanne på 220 grader sammen med en kanelstang, en sitron og en vaniljestang inntil det er marmeladisert og ovnen (dessverre, jeg hadde i for mye og det kokte over i år igjen) er full av karbon.

Den andre oppskriften var på plomme-og portvinssyltetøy. Der avvek jeg endel fra den opprinnelige oppskriften, så jeg får la være å referere til kilden og heller skrive hva jeg gjorde: 1 1/2 kilo plommer delt i to og uten stein ble kokt opp sammen med 2 dl mørk sirup, 200 gr summer, 2 lime delt i to, revet skall fra 1 sitron, en vaniljestang. Mot slutten helte jeg oppi 5 dl portvin og la det hele på glass. Det så litt mer ut som saus til å ha over iskrem enn egentlig syltetøy, ‘men at det er no skikklig godt kan ingen komme fra’!

IMG_7626 IMG_7627
IMG_7620

IMG_7621IMG_7625

Exit vepsebol under takpappen

Imponerende ingeniørarbeid fra de bevingedes side, dette, men kanskje like greit å få dem fjernet før plommesesongen starter her på Kuretoppen for alvor.

IMG_6706
IMG_6697

Fokus plommetre

IMG_6486 IMG_6487 IMG_6496

Plommetungt tuntre må støttes opp

I fjor kom det bare 4 plommer på tuntreet vårt. Vel, alle har krav på å hvile litt innimellom, selv Gud, så vidt jeg minnes av bibelen, men i år er det visst ikke grenser for fruktbarhet. Paco måtte ut i går kveld og støtte opp en av grenene så den ikke brekker av tyngden. Nam nam, her blir det plommemarmelade galore!
IMG_6409 IMG_6410

Rips, solbær, plommer, druer, epler, blæbær og stikkelsbær i kjømda

IMG_6305 IMG_6303  IMG_6312 IMG_6308 IMG_6304,
IMG_6484

IMG_6494

Plommetre i blomst er rene aromaterapien

I kvass konkurranse med de stedlige humlene, som også har sans for plommer i blomst, svermet jeg i helga omkring vårt elskede plommetuntre som akkurat nå blomstrer for fullt og dufter aldeles berusende. Tror aldri jeg har lagt merke til duften like klart som denne våren. For en gudegave det er å ha et sånt tre!
IMG_5709

IMG_5710

IMG_5708

Før, under og etter plommetrebeskjæring

Hverken beskjæring eller prikling er blant mine favoritt-aktiviteter. Det er noe kontraintuitivt og brutalt med å kappe bort som noe er i fin vekst. Men erfaring viser at det må til, så idag måtte plommetreet til pers. Betrakter man denne før-under-etter-bildemontasjen kan man atter en gang bli i tvil om dette er rett medisin. Jeg vil ihvertfall si at jeg ikke er overbevist om at pleommetreets allmenntilstand er forbedret på bilde 3. Det ligger tynt an med årets plommemarmelade.
IMG_4492IMG_4494IMG_4495

Plommetre i gult – og så i svart/hvitt

Årets samlede plommeavling sesongen 2015 begrenset seg til tre plommer. Det må vel være det man kaller et hvileår for plommetreet. Likevel må man gi det noen poeng for ganske fine farger nå i november.

Ellers, litt morsomt: Det første og det siste bildet i denne serien er tatt med 21 dagers mellomrom. Det går som man ser den veien høna sparker.
IMG_3732

IMG_3865

IMG_3937

Plommetreet 45 kilo lettere på 1 time

Vepsene i plommetreet ble etterhvert for mange og pågående, og vi skjønte vi måtte trå til med plommehøsting hvis vi overhodet ville smake noe av det søte godteriet selv. Så i helga rensket vi tuntreet vårt for alle deilige plommer, og jeg har laget plommemarmelade i to heile dagar til endes. Vepsene protesterte innett under hele prosessen, men har nå skjønt tegninga. Festen i treet er over – nå gjelder det å legge seg klar og vente på at husets eiere skal komme ut momsende på brødskiver med ultrasøtt plommesyltetøy. Da slår de til! Høsten er en fest.
P1080058P1080046P1080049