Mine favoritt-hageblogger

Søren også: moskuskattosten skulle vært sådd i høst!

En seriøs sjekk på internettet tyder på at jeg har gjort en brøler når det gjelder moskuskattostfrøene jeg fikk av Kittil og Berit i høst. Frøene skulle vært sådd da jeg fikk dem! Det ser ut til at frøene trenger en vinter for å spire. Og her på Kuretoppen har de snarere tvert imot ligget tørt og trygt i konvolutten på et kjølig rom. Søren også!

Nå er spørsmålet: kan jeg likevel så frøene nå i vår? Eller må jeg vente til høsten og så dem da? Eller blir det for sent – tørker de inn hvis de ikke blir brukt første sesong? Kan jeg ta en ‘spansk en’ og legge frøene i fryseren nå og så ‘vekke dem’ i april?  Alle tips mottas med takk!

 

5 kommentarer tilSøren også: moskuskattosten skulle vært sådd i høst!

 • Berit

  I min mest pålitelige urtebok står det at moskuskattost-frø kan plantes enten om våren eller tidlig på høsten.
  Når jeg tenker meg om, har jeg selv hittil bare sådd frø om høsten, ute i hagen. I år er første gangen jeg har samlet frø for å forkultivere.
  Jeg syns det er en god ide å kuldebehandle frøene fram til mars. Hvorfor ikke legge halvparten i fryseren, og se om de frøene spirer bedre enn de andre? Interessant å undersøke slikt selv, syns jeg.
  Å sende deg nye frø til høsten er iallfall
  den minste sak for meg – et par rotede stiklinger/småplanter dersom vårsåingen skjærer seg er også en mulighet!

 • Trine

  Sp bra, Berit! Da forholder vi oss eksperimentelt til dette, og med ekstraladning med frø til høsten som sikkerhetsnett hvis alt skulle feile. Takk!!

 • Trine

  Hei igjen, Berit!
  Jëg tok et søk på det med såing av staudefrø. og fant denne lenken til Hageselskapets diskusjonsforum : http://www.hagepraten.no/viewtopic.php?f=33&t=22962&start=0&sid=9e290b20c5993eb0bd55140d57121a7f

  Der står det at staudefrø trenger frost for å spire, og det anbefales å så dem i potter i november/desember. Jeg har sådd alle moskuskattostene fa deg i jord i et minidrivhus idag og satt dem på verandaen. Det er meldt kalde dager til uka, så det blir nok noen vintermåneder på frøene før våren kommer. Dette tror jeg skal gå bra!
  Klem!

 • Berit

  Hei til deg! Så bra at du fant ut at moskuskattostfrø trenger frost for å spire, og at du kan gjøre det på denne måten! Jeg har vært inne og sett på diskusjonsforumet.
  Selv har jeg hatt litt vag kunnskap om at f.eks lavendelfrø kan trenge kuldebehandling. Og nå har jeg kommet fram til at frø fra Maria Nøkleblom som plukkes inn tidlig på høsten, mens de er saftige, spirer fort – mens modne, tørre frø krever kulde- og varmebehandling for å spire.
  Jeg går utifra at frøene i minidrivhuset under trekubben har det som plommen i egget…

  Klem fra Berit

  • trinewa

   Så godt at du støtter tiltaket, Berit! Jeg skal holde deg løpende oppdatert! Hils forøvrig Kittil, han syns sikkert også det er betryggende at du har foretatt en vurdering av frøbehandlingen og funnet den drivverdig. Klem tilbake! Trine

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>