Mine favoritt-hageblogger

Viktig melding: ‘Hagen på Kuretoppen’ flytter til eget domene (kuretoppen.no)

Hagebloggen ‘Hagen på Kuretoppen’ har siden 2010 vært å finne på domenet ‘trine.waaktaar.com’. Nå blir det etter all sannsynlighet flytting for å gi plass til slekt av oss, som vi også sterkt vil anbefale 🙂

Derfor har jeg nå opprettet et eget domenenavn for bloggen, og ‘Hagen på Kuretoppen’ får nytt hjem under domenenavnet  kuretoppen.no.

Her er lenke til den nye siden, som fortsatt er under arbeid: http://kuretoppen.no

Akkurat når dette skjer er fortsatt uklart, men jeg håper å kunne gi tidspunkt ganske snart.

Inntil videre fortsetter vi her, og jeg håper inderlig at alle lenker og alt det tekniske ordner seg. Litt nervøs for denne prosessen – det er tross alt mange års arbeid som jeg håper ikke blir aldeles omstokket.

Til trøst for meg selv og andre som kanskje får litt endringsangst her kan jeg ile til å forsikre om at det kun er de elektroniske røttene som skal omplantes i denne operasjonen. Geografisk forblir både botanikk og alskens zoologi, altså hele den reelle Hagen på Kuretoppen, fortsatt trygt plassert i vakre Østfold. Best slik.

Som en ekstra trøst legger jeg ved et bilde av årets blåbæravling. De var få, men kjempegode!

IMG_7748

Ekte plommegodt: plomme i madeira

Det har blitt mye plommer på plommetreet vårt i år. Jeg mener: MYE plommer! Jeg holder husmorfanen høyt og har iherdig laget så mye plommemarmelade i langpanne at det kokte over i ovnen, røykla hele Kuretoppen i flere timer og karboniserte stekovnen, trolig irreversibelt. Så har jeg laget plomme i portvin, dette uten drama av noe slag og noe skikkelig godis for søtmomser som meg.

Men etter min mening er det ‘plomme i maderia’ som tar prisen. Latterlig enkelt å lage: jeg deler plommene i to og tar ut steinen (har fått skikkelig dreisen på det etterhvert, det er jo en vanvittig jobb, der gjelder det å ha lydbok på øret og sitte på et vepsefritt sted). Så stapper jeg plommene ned i syltetøyglass opp til bremmen. Så lager jeg en herlig ov-søt smete etter oppskrift fra NRK Mat:, der en hovedingrediensen er madeira, som jeg heller i glassene til det når kanten, og setter lokket på. Så skal de stå kjølig og vendes et par-tre ganger i løpet av noen dager. Hittil har jeg for å være ærlig egentlig bare smakt på selve smeten, men den var divine. Når plommene får trukket til seg dette godteriet her er jeg ikke i tvil om at det skulle gå an å spise seg skikkelig dritings på dette her!

IMG_7649
IMG_7650
IMG_7651
IMG_7652

Sparsom avling, mest til pynt: tomat, druer og blåbær

BAMA trenger ikke føle seg truet av produksjonen her på Kuretoppen verken på druefronten, blåbær eller tomat iår heller. Men dekorative er de jo.
IMG_7632

IMG_7631

IMG_7629

Tid for å lete fram gode plommeoppskrifter

Nå er plommetreet så tungt av plommeklaser at jeg håper det klarer å bære vekta til de er modne. I går tok jeg en første plukkerunde for å lette litt på børa til det flotte tuntreet vårt. 3 kilo var klare til videreforedling. Jeg fant to oppskrifter som jeg fulgte; en med plommemarmelade som jeg har brukt før: Like mengder plommer og sukker kokes i langpanne på 220 grader sammen med en kanelstang, en sitron og en vaniljestang inntil det er marmeladisert og ovnen (dessverre, jeg hadde i for mye og det kokte over i år igjen) er full av karbon.

Den andre oppskriften var på plomme-og portvinssyltetøy. Der avvek jeg endel fra den opprinnelige oppskriften, så jeg får la være å referere til kilden og heller skrive hva jeg gjorde: 1 1/2 kilo plommer delt i to og uten stein ble kokt opp sammen med 2 dl mørk sirup, 200 gr summer, 2 lime delt i to, revet skall fra 1 sitron, en vaniljestang. Mot slutten helte jeg oppi 5 dl portvin og la det hele på glass. Det så litt mer ut som saus til å ha over iskrem enn egentlig syltetøy, ‘men at det er no skikklig godt kan ingen komme fra’!

IMG_7626 IMG_7627
IMG_7620

IMG_7621IMG_7625

Årets totale drueavling: fem drueklaser a 8 druer

IMG_7558 (Redigert)

Gartnerlykke 2: modne stikkelsbær

Hjemmelaget solbærsyltetøy er snadder, ikke tvil om det. Men å kunne momse solmodne stikkelsbær rett fra busken, det er uslåelig. Heldige hobbygartner.
image

Om en ukes tid er solbærene modne

Om en ukes tid er solbærene modne. Det tror jeg den grønne stolen vil være lettet over å høre.
IMG_6795

Årets ripshøst i boks

IMG_6808

IMG_6811

IMG_6812

IMG_6809

Exit vepsebol under takpappen

Imponerende ingeniørarbeid fra de bevingedes side, dette, men kanskje like greit å få dem fjernet før plommesesongen starter her på Kuretoppen for alvor.

IMG_6706
IMG_6697

Fokus plommetre

IMG_6486 IMG_6487 IMG_6496