Mine favoritt-hageblogger

Vinterforberedelser

Med uvurderlig hjelp fra mamma og pappa klargjøres hagen stadig mer for vinteren. Tak på hus og uthus er børstet for mose, takrennene er spylt rene for løv og barnåler, nedfallsløv er rakt opp i sekker og berberishekken er klippet ned for ikke å være i veien for snømåking. Snøen som falt denne uka har forsvunnet, men vi har vært ute en vinterdag før: en snøsmelting gjør ingen sommer.

6 kommentarer tilVinterforberedelser

 • Anne-Lise

  Åh! Hva gjør dere med alt løvet? Har du kompostbinge, løv er gull for jorda når det er omdannet, eller som vinterdekke – men det vet du kanskje. Her er isen i ferd med å legge seg på Langvannet, rynkehud – damp om morgenen. Vakkert.

 • Trine

  Ja, den dampen om morgenen er helt trolsk, fantastisk! Altså, det med kompostering er en litt øm tå her… Jeg har ikke kommet igang med det på noe vis. Etter råd fra moren min hiver jeg løv ned i en skråning der det er lite trolig at det bare blåser opp på plenen igjen. Noe er lagt i sekker som vi trolig tar med et godt stykke inn i skogen og legger der. Men jeg tror ikke det blir noe særlig futt i det som kompost, det er ikke tett nok. Langtidsprosjektet der definitivt et eller annet skikkelig opplegg. Må være garantert luktfritt! Tips?

 • Anne-Lise

  Aldri hørt om å sette løv ut i skogen før. Hmfr! Det var en gang en Trine, som ville kvitte seg med løvet…
  Løvet ville jeg samlet i en haug et sted, gjerne i den skråninga moren din har rådet til. Med litt kvist i bunnen hindrer du at det blir for tett og bare «klin». Kompost skal ikke ha det tett. Vi har to binger (hjemmesnekret av ubehandlet plank) til planteavfall og sånt som ikke lukter (kan sende deg et bilde), og en lukket varmkompostbinge til husholdningsavfall. Varmkomposten tømmes og blandes i den kalde bingen vi ikke skal bruke om våren, hvert år. For å bli godt omdannet et år til. Vi har et system som gjør at vi alltid har en nesten full binge med god kompost hver vår. Jorda og alle de små som lever der elsker det, mat for mark. Og jorda blir så lett å ha med å gjøre. Vi legger løv rundt frukttrær og annet som trenger litt vinterdekke også, men ok, det blåser litt utover, men bare litt. Et år hadde musa kost seg veldig i løvet som dekket i bringebærhekken , og alle bringebærskuddene var spist reine for bark nede ved jorda. 0 bringebær det året! Men alle de andre 30 åra, funka fint. Først gamle aviser, så løv, kompost til bringebærne, og ikke noe ugress. Men å legge opp en komposthaug av løv i skogen kan jo være lurt det og, bare legg litt kvist innimellom, så det ikke blir for tett. Kan jo hente det med trillebår når det er klart? Hm, dette ble langt og litt uklart tror jeg.. Vi kan snakkes om det!

 • trinewa

  🙂 🙂 🙂 Sette løv ut i skogen, det er akkurat det som er planen ! Men jeg driver og samler info om litt bedre måter å utnytte løvet på – veldig interessant det du skriver om kalde og varme binger. Dette skal jeg sette meg bedre inn i – tar gjerne en prat! Inntil videre går det i digre søppelsekker, og Trine tømmer sekkene i skogen, og skogen tar overrasket imot godteriet, mens hagen står tilbake og lurer på hvem som knabbet næringen den hadde anstrengt seg sånn for å produsere og som den skulle fete seg på…

 • Anne-Lise

  Liljer i skråninga?
  Jeg kom på noe, vi har en skråning som har fått mye løv (har mer enn vi trenger)gjennom årene. Vi har også noen gamle vakre pinseliljer som sprer seg alt for voldsomt. En høst satte jeg rett og slett en haug med pinseliljeløk rett ned i løvskråninga. For et flor det ble! Og i år kom de der på tredje året. Og dette er mot nord. Så der har du et tips. Løk kan du få av meg om du vil.

 • trinewa

  Det var en god ide! Å plante em haug med pinseliljeløker er jo enkelt og greit og blir garantert helt nydelig til våren. Løker trenger du ikke å tenke på (hvis du ikke har dem i et lass som bare ligger i veien, da avlaster jeg veldig gjerne!). Jeg skal innom Dyhre gartneri til helga og kjøpe inn noe kugjødseljord til rosene, så da kjøper jeg en pakke med løker samtidig.

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>